Kava

Prisegamo na popolno kavo

Kava

V našem kotičku dobrot imamo vrhusko kavo iz Italije. Kavo lavazzo pražijo že od leta 1895.

Pri nas lahko dobite kavo katera vsebuje kavne zrna arabike in robuste . Slovenci imamo to mešanco kave najraje. v njej se skriva aromatiziran okus cimeta in črne čokolade.

Nekaj besed kje jo nabirajo :

Z namigi temne čokolade in cimeta, Top Class vsebuje lep izbor oprane arabice, ročno nabrane v visokogorju Srednje in Južne Amerike, skrbno mešane z opranim in polpranim Robusta – kot sta Kaapi Royale (Indija) in Java – in naravnimi Arabica.

Zgodovina kave:

Po legendi, ki je prvi zapisal Faustus Banesius Naironus,  naj bi bilo odkritje poživilnih učinkih kave slučajno. Nekpastir, ki je paselkamele ali po drugi virih koze, naj bi se v kraljevem Jemnupotožil tamkajšnjim menihom, da njegova čreda večkrat prebudi noč, hkrati pa tudi čudno poskakuje in poplesuje.

Pijača, ki jo danes poznamopod imenom kava, je leta 1583 prvi opisalnemški zdravnik Leonhard Rauwolf ppo vrnitvi z desetletnega potovanja po bljižnem vzhodu.

V Evropi so kavo prinesli beneški trgovci v 17.stoletju, na ozemlju današnje Italijepa so prve kavarne odprli okrog leta 1645. Sledilo je odpiranje kavarn tudi drugod po Evropi. V 1713 je bil na dvoru Ludvika XIV najbrž prvi uporabili sladkor kot dodatek k kavi.

Največje predelovalke kave na svetu:

Za večino morda presenetljivo, vendar kavo goji več kot tretjina vseh držav na svetu. Ta podatek nas verjetno preseneti še posebej zato, ker v Evropi oz tudi bližnji okolici Evrope, kava ne raste. Zato pa jo najdemo v večini držav v tropih, od Srednje in Južne Amerike, Afrike, Azije do Oceanije. Največja proizvajalka kave na svetu je Brazilija, ki je največja proizvajalka kave že zadnjih 150 let, letno pa proizvede približno 2,8 milijonov ton kave. Njena dominacija se sicer zmanjšuje, saj je leta 1920 proizvedla kar 80 odstotkov vse svetovne kave, medtem ko je v današnjih časih proizvede približno 35%. Nekoliko manj znan je drugi največji proizvajalec kave, in sicer Vietnam, kateremu sledijo Kolumbija, Indonezij, Etiopija, Indija,Honduras, Peru.